Forlaget modstand.org: Bøger til antikapitalister

   
[ IS Forlag - Bøger til socialister ]

Bøger til
socialister

Nyheder

Tilbud

Emner i
kataloget

Serier

Søg i
kataloget

Vis
indkøbskurv

Bestilling
af bøger

Om
modstand.org

Se også:

Internationale
Socialister
/ISU

Socialistisk
Arbejderavis

Marxisme
Online

Links

Admin

Login

 

Bøger til socialister

 

Leon Trotskij:

Om fagforeninger

Artikelsamling fra perioden 1923-40

----

"Spørgsmålet om forholdet mellem partiet, som repræsenterer proletariatet, som det burde være, og fagbevægelsen, som repræsenterer proletariatet, som det er, er det mest fundamentale spørgsmål for den revolutionære marxisme." – skrev Trotskij i artiklen Kommunisme og syndikalisme.

Den første halvdel af artiklerne er en polemik mod de revolutionære syndikalister, som spillede en betydelig rolle i arbejderbevægelsens højdepunkt i årene umiddelbart efter den russiske revolution, indtil de i midten af 1930'erne kollapsede og hovedparten tilsluttede sig enten de stalinistiske eller socialdemokratiske partier.

Andel halvdel handler dels om mere generelle spørgsmål, dels om fagforeningernes udvikling – og degeneration – i den skærpede krise op til 2. verdenskrig. Trotskijs opfattelse af reformistisk dominerede fagforeninger var, at de "kan ikke længere eksistere" – enten måtte de helt underordne sig den kapitalistiske stat eller komme under revolutionær ledelse. Denne udvikling kom ikke helt til at holde stik – i perioden efter 2. verdenskrig og frem til i dag blev reformistiske fagforeninger måske endnu vigtigere for socialister at forholde sig til, end da Trotskij skrev.

Teksten kan læses på Marxisme Online.

 

Kategori:
Den socialistiske tradition
Leon Trotskij
Klasse, kamp og velfærd

Flere titler af Leon Trotskij

 

 

 

 

Trotskij: Om fagforeninger

Info

133 sider

Pris: 20 kr.

ISBN: 87-87602-05-9

Lagerstatus:
Midlertidigt udgået

 

 

   

 

 

   

Sidst opdateret 24.12.2006